Positief én negatief nieuws
De financiële markten werden afgelopen maand met name beïnvloed door de geopolitieke ontwikkelingen, de invoering van de Amerikaanse handelstarieven en het beleid van de centrale banken. Verder kwam er vanuit de ondernemingen veelal positief nieuws. Zo kwamen de kwartaalcijfers in de meeste gevallen hoger uit dan door veel analisten was ingeschat.
Na een mooie start in januari veranderde het sentiment op de aandelenmarkten. De diplomatieke relatie tussen de VS en Europa kwam onder druk te staan door de snelle invoering van de importtarieven voor verschillende handelspartners. Het doel van de nieuwe Amerikaanse regering is de eigen industrie te beschermen en de handelsbalans te verbeteren. De Europese regeringen veroordeelden deze maatregelen; wat werd gezien als een toenemende verslechtering van de toch al niet meer zo goede trans-Atlantische relaties. Ook is er verdeeldheid over de hulp aan Oekraïne. Dit kan gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid in vooral Europa.
De signalen met betrekking tot het toekomstige rentebeleid vanuit de ECB en de FED waren gemengd. Ondanks lichte tekenen van economische afkoeling in de VS hield de FED de beleidsrente ongewijzigd. Echter, uitspraken van enkele leden lijken erop te duiden dat renteverlagingen in de nabije toekomst niet worden uitgesloten als inflatiecijfers structureel lager blijven. In Europa daarentegen is de situatie geheel anders, hoewel de ECB ervan overtuigd is dat de inflatie langzaam richting de doelstelling van 2% beweegt. Dit vooruitzicht was naast de goede winstontwikkeling de reden voor het positieve sentiment in Europa.
De winstontwikkeling in zowel de VS als Europa geeft een positief beeld. Ondanks de moeizame economische ontwikkeling in Europa heeft iets meer dan de helft van de ondernemingen meer omzet behaald dan verwacht, bij de winstverwachtingen is dit bijna 60%.
De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2024 met een nog altijd respectabele 2,3%. Al betekende dit een vertraging ten opzichte van de 3,1% groei in het voorgaande kwartaal. Zowel de consumentenbestedingen als de bedrijfsinvesteringen daalden. Het economisch herstel in Europa is nog steeds bescheiden, maar houdt wel aan; zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen stegen licht.
Kortom, na maanden van extreme waarderingsverschillen tussen Europese en Amerikaanse aandelen, lijken deze meer naar elkaar toe te bewegen.
Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.
Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.
De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.