Inflatie, verhoogde rentestanden. We stevenen af op een recessie, maar er is zeker ook kans op herstel.
De afgelopen maand was een goede maand voor de financiële markten, gesteund door over het algemeen meevallende bedrijfswinsten. 70% van de gepubliceerde derde-kwartaalresultaten zijn hoger dan analisten verwachtten. Desondanks leven we momenteel nog steeds in een wereld met onzekere macro-economische omstandigheden gecombineerd met de hoogste inflatie in decennia. Als gevolg hiervan zijn de rentestanden sterk opgelopen, die al voor aanzienlijke koersdalingen hebben gezorgd voor zowel aandelen en obligaties.
De economische vooruitzichten voor het einde van het jaar en voor 2023 worden somberder. Een krimp van de economische activiteit in de eurozone lijkt nu onvermijdelijk. Europa probeert oplossingen te vinden voor de energiecrisis. De Europese Commissie stelt onder meer voor de overwinsten van bepaalde ondernemingen te belasten en de vraag naar energie te verminderen. Maar overheidssteun aan gezinnen en bedrijven zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om een recessie in de eurozone in de komende kwartalen te voorkomen. Deze recessie zal de vraag naar goederen en diensten drukken en daarmee ook de prijzen. Zoals in de vorige nieuwsbrief al aangegeven zijn de eerste tekenen van een lagere inflatie reeds zichtbaar (dalende grondstoffenprijzen, afnemende druk in de mondiale toeleveringsketens, geleidelijke normalisering van het goederenverbruik). Die eerste tekenen van afnemende prijsdruk openen de mogelijkheid van een vertraging van de reeks renteverhogingen door de centrale banken in 2023. Deze week zal er dan ook met grote belangstelling worden gekeken naar de inflatiecijfers (CPI) over de maand oktober in de Verenigde Staten. De markten verwachten een aanzienlijke monetaire verkrapping, met korte rentevoeten die volgend jaar een piek bereiken van 4,5% in de VS en bijna 3% in de eurozone. Mochten deze inflatiecijfers lager uitvallen dan verwacht dan zit er wellicht nog een mooi herstel in het vat.
Verder stonden deze week de zogenaamde Midterms in de VS op het programma, de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de nieuwe Senaat. De Democraten hebben verrassend genoeg de meerderheid in de Senaat weten te behouden. Wat houdt dit in voor het buitenlandbeleid van de VS? Vooral het beleid van de Amerikanen ten aanzien van Oekraïne en China zal veel impact hebben op de markt.
Het strenge Covid-beleid van China blijft een risico voor de wereldeconomie. Anderzijds heeft de Chinese regering onlangs maatregelen aangekondigd om de vastgoedmarkt te ondersteunen na een golf van ontevredenheid van de kopers. Helpt dit om de economische groei aanzienlijk te versnellen en het vertrouwen in de vastgoed sector te herstellen?
Allemaal vragen waar we de komende tijd waarschijnlijk antwoorden op krijgen.
Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.
Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.
De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.