Artikel in samenwerking met het Nederlands Dagblad
Vermogende Nederlanders kampten de afgelopen jaren met flinke uitdagingen om hun vermogen in stand te houden. Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren en de verhoogde Box-3 belasting teert de spaarder hard in op zijn vermogen.
De inflatie in Nederland was in 2023 3,9 procent, nadat we in 2022 zelfs met 10 procent werden geconfronteerd. Dit zijn flinke aanslagen op de koopkracht van je opgebouwde vermogen wanneer het tegen een rente van 1,5 procent op een spaarrekening staat bij een Nederlandse grootbank.
Naast de inflatie zijn belastingen op vermogen in privé ook flink verhoogd. Nederland belast op dit moment het rendement op je privévermogen met maar liefst 36 procent, weliswaar met een vrijstelling van 57.000 euro. Op het moment van schrijven maakt men hierin nog onderscheid tussen spaargeld en beleggingen. Spaargeld, hieronder vallen naast spaarrekeningen ook gelden op deposito, wordt belast tegen het gemiddeld spaartarief in Nederland. Dit was in 2023 0,92 procent. Hoeveel dit in 2024 wordt, is nog niet bekend.
Alle andere investeringen worden gezien als belegging en hierover wordt een fictief rendement van 6,04 procent berekend. Hierover moet ook weer die 36 procent belasting worden betaald. Dit betekende dat je over beleggingen in privé maar liefst 2,22 procent belasting betaalde.
Op 6 juni jongstleden heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het rekenen met een fictief rendement niet eerlijk is, dus moet de regering opnieuw naar de tekentafel.
Een inflatie van 3,9 procent en een Box-3 belasting van 2,22 procent zorgt ervoor dat je meer dan 6 procent rendement nodig hebt om niet in teren. Mijn conclusie is dan ook dat je als vermogende in Nederland flinke risico’s moet nemen wil je je vermogen beschermen tegen inflatie.
Beleggingscategorieën als aandelen, vastgoed of private equity (participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven) zouden op basis van historische rendementen 7 procent of meer op moeten leveren. Obligaties daarentegen leveren, rekening houdend met de actuele rentestand, met moeite 3,5 procent op. Haal je hier 36 procent Box-3 belasting vanaf dan levert het weinig meer op dan wanneer je het geld op een deposito zou zetten.
Loopt iemand, die overweegt te gaan beleggen, vandaag de dag het kantoor van Noordam Vermogensbeheer binnen, dan durven wij over een aantal zaken onze ongezouten mening te geven:
• Opgebouwd vermogen wat nu nog in bv staat, in de bv laten en daarmee gaan beleggen.
• Particulieren adviseren wij te sparen of te kiezen voor aandelen of vastgoed.
• Kijk bij sparen eens naar de verschillende mogelijkheden voor deposito’s. In andere Europese landen worden veel hogere rentes betaald en heeft men ook een depositogarantiestelsel.
• Kies bij beleggen in aandelen voor een breed gespreide verzameling van bedrijven met een dominante marktpositie in groeimarkten.
• Laat je adviseren over beursgenoteerd vastgoed, dat is nu aantrekkelijk gewaardeerd en je hoeft er niet naar om te kijken.
• Blijf flexibel en kies voor beleggingen waar je eenvoudig in en uit kunt, de overheid verandert de fiscale spelregels namelijk continu.
• Kies voor investeringen die je begrijpt en die bij je passen.
In een intakegesprek komt het regelmatig voor dat wij samen met een relatie tot de conclusie komen dat beleggen op de beurs gewoonweg niet past. Hoeveel tijd heb je om je vermogen te laten werken en hoe ervaar je koersschommelingen?
De moderne vermogensbeheerder kijkt verder dan alleen maar de mogelijkheden op de aandelenmarkt. Er zijn namelijk ook andere stappen om meer uit je vermogen te halen. Bijvoorbeeld advies over de beste spaarrente, je hypotheek aflossen of kijken naar een goede regeling voor een aanvullend pensioen.
Ondanks het feit dat de overheid recent is teruggefloten met betrekking tot de berekening van de Box-3 belasting voorzien wij geen verlaging van deze belasting in de nabije toekomst. Daarnaast voorzien wij voor de komende jaren een hogere inflatie dan 2 procent per jaar. Wil je je hiertegen beschermen? Dan zul je korte-termijn-risico’s moeten accepteren en investeren in bezittingen die inflatiebestendig zijn, zoals aandelen en vastgoed.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Nederlands Dagblad.
Bekijk hier het volledige artikel.
Wil je financieel advies of je vermogen laten groeien, neem dan vrijblijvend contact met ons op:
info@noordamvb.nl
035-54 83 220
Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.
Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.
De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.